Hva er en idealmor?

av | feb 18, 2020 | Relasjoner

Morsdagen er nettopp over, og mødrene har fått velfortjente gratulasjoner for den viktige jobben de gjør. Men hva betyr det å være en god mor? Hva slags oppførsel regner mødre selv som beskrivende for en idealmor? Dette spørsmålet ble undersøkt i en studie hvor 751 småbarnsmødre fra 15 ulike land deltok. De ble bedt om å rangere 90 ulike utsagn om atferd hos mødre ut fra hva de mente karakteriserer en idealmor. Kan du gjette hva som ble topp ti? Det som kom aller øverst på listen var å vise kjærlighet ved fysisk berøring og kjærtegn, som å stryke over håret eller gi en god klem. De ni neste på listen var å vise at hun er fornøyd med barnet, rose barnet, vise at det er hyggelig å være sammen med barnet, oppmuntre barnet til å prøve nye ting, søke kontakt med barnet, være glad sammen med barnet, hindre farlige aktiviteter, snakke med barnet, og respondere når barnet er trist. Det handler altså om å være oppmerksom og lydhør overfor barnets følelser, og å møte barnet med varme og glede.

Forskerne påpeker at dette stemmer godt med teorier og forskning på tilknytning som viser at gode og sensitive omsorgspersoner gir trygge og glade barn. Så studien viser at helt vanlige mødre ofte er like gode som ekspertene i å vite hva et barn trenger, og det er vel ikke så overraskende. Likevel er det mange mødre som føler seg utilstrekkelige, eller er usikre på om de gjør en god nok jobb som mor. Det er selvfølgelig lurt å be om råd eller hjelp dersom du er bekymret, men husk også at hverken perfekte mennesker eller perfekte mødre eksisterer. Ingen klarer å være tålmodig, forståelsesfull og blid til enhver tid. Den britiske barnelegen og psykoanalytikeren Donald Winnicott mente at idealet må være en god nok mor, ikke en perfekt mor. Som han sa: «perfection belongs to machines.»

Stol på deg selv – du er god nok, du også.

Kilde: Mesman, J., Van IJzendoorn, M., Behrens, K., Carbonell, O. A., Cárcamo, R., Cohen-Paraira, I., … & Kondo-Ikemura, K. (2016). Is the ideal mother a sensitive mother? Beliefs about early childhood parenting in mothers across the globe. International Journal of Behavioral Development, 40(5), 385-397.

Tips: vil du lese mer om barneoppdragelse og barns utvikling anbefales bøkene til den kloke og kunnskapsrike psykologen Hedvig Montgomery.

Les mer fra Lykkelaboratoriet

Skal du på date?

Skal du på date?

Her får du en liste med spørsmål som garanterer at det blir en interessant kveld! Listen er prøvd ut i en studie utført av professor Arthur Aron og...

Kan du forandre din personlighet?

Kan du forandre din personlighet?

Det korte svaret er: bare litt. Personlighet er et utrolig spennende tema. Femfaktormodellen er den mest anerkjente modellen og måler de fem...